Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Schrijf je in

Orthodontie voor kinderen

Vaak krijgen wij de vraag wanneer je het beste kunt beginnen met orthodontie. De start is afhankelijk van een aantal factoren. Ieder gebit is anders en heeft een andere behandeling nodig. Hieronder leggen we uit wanneer men over het algemeen met orthodontie begint en hoe lang zo’n traject ongeveer duurt.

Beginnen met een beugel

Een goede leeftijd om te starten met een beugel is tussen de 10 en 12 jaar oud. De meeste kinderen hebben dan al hun tanden en kiezen gewisseld (je krijgt geen beugel voor een melkgebit). Heel soms wordt er eerder gestart, bijvoorbeeld als een kind een heel grote overbeet heeft of bij scheefgroei van de kaken. Zolang de kaken in de groei zijn, is het mogelijk de stand ervan te veranderen middels een beugel.

Wanneer je alleen scheve tanden hebt, en de wisseling voltooid is, maakt het niet uit op welke leeftijd je een beugel krijgt. Zolang je gezond kaakbot en tandvlees hebt, is een slotjesbeugel mogelijk, op elke leeftijd.

Wanneer een beugel bij overbeet

Bij een overbeet is er meer dan een gemiddelde horizontale ruimte tussen de boven- en ondertanden. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte kunnen er verschillende soorten beugels worden gebruikt om deze ruimte te verkleinen.

Een overbeet hoeft niet altijd behandeld te worden. Wanneer het om een grote overbeet gaat en je bijt al met je ondertanden in je gehemelte, dan raden wij behandeling wel aan. De kans bestaat namelijk dat je er op latere leeftijd problemen mee krijgt, zoals moeite met kauwen.

Hoe lang duurt orthodontie?

In de meeste gevallen duurt een beugelbehandeling zo’n twee tot drie jaar, in sommige gevallen kan dit iets korter. Na de actieve beugelbehandeling volgt een retentieperiode om te voorkomen dat er verschuivingen in het gebit optreden. Dit doen we door een draadje (spalkje) achter de tanden te plaatsen. Doordat je tanden je hele leven blijven bewegen adviseren we om de spalkjes voor altijd te laten zitten, mits dit goed gaat met de mondhygiëne.

Hoe lang een beugelbehandeling duurt, hangt af van de gebitsontwikkeling, het aanpassingsvermogen en de motivatie van de patiënt. Bij kinderen is in sommige gevallen een voorbehandeling nodig om de stand van de kaken te corrigeren. Daarna kan er pas gestart worden met de vaste beugelbehandeling.

Schrijf je nu in

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Schrijf je hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult.