Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Schrijf je in

Een beugel en een gezond gebit

Een gebit is niet alleen mooi omdat tanden recht staan. Een gezond gebit zorgt ook voor een stralende lach. Wat je eet en drinkt heeft een grote invloed op hoe gezond je gebit is. Bepaalde voeding en drankjes veroorzaken namelijk meer plak. Door je gebit goed te poetsen, verwijder je deze plak. Een fijne bijkomstigheid na het dragen van een beugel is dat je tanden eenvoudiger zijn schoon te maken, doordat je tanden rechter staan. Wat te doen om je gebit gezond te houden?

Een gezond gebit zonder suiker en zuren

Suiker is de grootste boosdoener als het gaat om tandplak. Hoe verleidelijk de etenswaren met suiker vaak ook zijn, deze kun je het beste laten staan. Wanneer wij suikers eten of drinken zetten bacteriën in onze mond deze suikers om in zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Je kunt daarom het best kiezen voor eten en drinken waar geen of minder suiker in zit.

Naast dat wij zelf suikers omzetten naar zuren, zitten er ook veel zuren in onze voeding. Deze zuren tasten het glazuur direct aan, wat schadelijker is dan suikers. Wees gerust, het glazuur kan zichzelf weer herstellen. Dit duurt echter wel een tijd. Wanneer je te veel suikers en/of zuren tot je neemt, krijgt je gebit niet de tijd die het nodig heeft om te herstellen. Wanneer het glazuur eenmaal weg is, herstelt het ook niet meer.

Tips voor een gezond gebit met een beugel

  • Eet en drink zo min mogelijk producten waar suikers en zuren inzitten. Gezond eten helpt bij het hebben én behouden van een gezond gebit.
  • Vermijd vooral frisdranken, vruchtensappen en andere suikerhoudende en/of zure dranken. Water, melk en thee zijn de beste dranken voor een gezond gebit.
  • Eet zeven keer per dag: drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Hiermee beperk je de inname van suikers en zuren. Daarbij heeft het gebit dan voldoende tijd om te herstellen.
  • Het is beter om vlak voor het slapen niets meer te eten of drinken. Zeker na het tandenpoetsen is het beter om geen suikers en/of zuren meer te eten of drinken. De speekselproductie is ’s nachts minder en juist het speeksel helpt het gebit te beschermen. Water drinken kan natuurlijk altijd.
  • Het is beter om je tanden niet direct na het eten te poetsen. Suikers zorgen ervoor dat het glazuur zachter wordt na het eten. Het is beter om hier een half uur tot een uur mee te wachten.

Een gezond gebit met een beugel? Poetsen helpt!

Het lijkt een open deur, maar poetsen helpt! Mondverzorging is altijd belangrijk, of je nu een beugel hebt of niet. Maar goed poetsen is extra belangrijk wanneer je een beugel hebt omdat etensresten vaak rond de slotjes achterblijven. Dit vergroot de kans op plak en dus op gaatjes. Poets daarom minstens twee keer per dag je tanden en verwijder de tandplak goed. Zo voorkom je gaatjes, tanderosie en vergeling van je tanden.

Schrijf je nu in

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Schrijf je hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult.