Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Schrijf je in

Orthodontie: wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Het is weer tijd om de zorgverzekeraars met elkaar te gaan vergelijken en eventueel over te stappen. Welke verzekering past het best bij jouw persoonlijke situatie? Als jou of jouw kind is aangeraden een beugel te nemen, dan is het verstandig nu al te kijken welke zorgverzekeraars orthodontie vergoeden. Wij helpen je hier graag bij en hebben in deze blog daarom een aantal zaken op een rijtje gezet.

Wat vergoedt de basisverzekering?

De meeste verzekeraars vergoeden de kosten voor een beugel niet vanuit het basispakket. Alleen voor ernstige ontwikkelings- of groeistoornissen aan de kaak, mond of het gebit, is het niet nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. De kosten worden in dit geval wel verrekend met het eigen risico.

Wat vergoedt de aanvullende verzekering?

Om de kosten wel vergoed te krijgen, is het verstandig je aanvullend te verzekeren voor orthodontie. De meeste zorgverzekeraars keren dan (een gedeelte van) de kosten uit. Het eigen risico gaat hier niet verloren aan de orthodontiebehandelingen. Hoeveel een verzekeraar precies vergoed, ligt aan het pakket dat je besluit af te nemen. Hier kun je een overzicht van alle zorgverzekeraars vinden.

Is er een maximumbedrag?

Doorgaans wordt 75 tot 100% van de kosten vergoed, tot een bepaald bedrag. Stem daarom van tevoren met de orthodontist af hoe het behandelplan eruit gaat zien en welke kosten hierbij horen. Eerder schreven wij al een blog over de kosten van een beugel. Op basis hiervan is een passende zorgverzekering te kiezen.

Is jouw kind meeverzekerd?

Kinderen tot 18 jaar zijn vaak meeverzekerend met hun ouders. Dit geldt meestal voor de basisverzekering en niet voor de aanvullende verzekeringen. Dus controleer dit eerst, voordat je dubbel verzekerd bent of juist helemaal niet.

Is er een wachttijd?

Een aantal zorgverzekeraars hebben een wachttijd als het om beugels gaat. Deze wachttijd varieert van 1 tot 2 jaar. Is de beugelbehandeling al gestart of start deze volgend jaar? Controleer dit dan eerst, voordat je wisselt van zorgverzekering.

Hanteert de verzekeraar een leeftijdsgrens?

De meeste beugelbehandelingen zijn verzekerd voor kinderen tot 18 jaar. Let wel op de leeftijdsgrens die de verzekeraar hanteert. Deze kan namelijk verschillen. De grens ligt meestal op 18 of 22 jaar. Voor volwassen kan het voordelig uitpakken wanneer er geen leeftijdsgrens is. De verzekering voor volwassenen is namelijk vaak duurder, omdat de kans kleiner is dat zij nog een beugel gaan dragen.

Is er een maximale behandelduur?

Het kan zijn dat de beugelbehandelingen maximaal 2 of 3 jaar vergoed worden. Weet je al dat de beugelbehandeling langer duurt? Dan kan het slim zijn om een andere verzekering te kiezen.
Met bovenstaande punten in het achterhoofd kun je op deze website eenvoudig vergelijken welke zorgverzekeraar wat vergoed voor orthodontie voor kinderen tot 18 of 22 jaar. Voor volwassen vanaf 18 jaar is hier een overzicht met zorgverzekeraars te vinden.

Schrijf je nu in

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Schrijf je hier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult.