Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Schrijf je in

Vaste beugels

Vaste beugels worden ook wel plaatjesbeugel, blokjesbeugel of slotjesbeugel genoemd. Met speciale tandheelkundige lijm plakken we slotjes (brackets) op de buitenkant van je tanden en kiezen. Om de achterste kiezen komen vaak metalen bandjes met een eindbuisje erop. Door de slotjes wordt een metalen draad (boog) gestoken. Tijdens de behandeling wordt deze regelmatig bijgewerkt of door een dikkere vervangen. In een aantal gevallen wordt een vaste beugel gecombineerd met andere type beugels of wordt je gevraagd om elastiekjes tussen onder- en bovenkaak te dragen. De eerste dagen na het plaatsen van de beugel kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan aan de binnenkant van je mond. Je krijgt misschien last van meer speeksel of gaat slissen, maar normaal gesproken duurt dit niet lang.

Brackets zijn normaal gesproken van metaal, maar met name bij volwassenen kunnen er ook doorzichtige brackets van keramisch materiaal worden geplaatst. Deze zijn kwetsbaarder en duurder dan metalen brackets en om die reden worden ze niet op grote schaal bij kinderen gebruikt. De orthodontist kan aangeven met wat voor een soort brackets jouw behandeling het beste kan worden uitgevoerd.

Sutuurexpansie-apparaat
Een sutuurexpansie-apparaat is een vastzittende beugel waarmee de bovenkaak in korte tijd breder kan worden gemaakt. Je bovenkaak heeft twee helften, die in het midden van het verhemelte met elkaar zijn verbonden via een schedelnaad ofwel sutuur. De beugel, ook wel ‘spin’ genoemd, bestaat uit vier metalen ringen om je kiezen met een schroef in het midden. Door de schroef dagelijks uit te draaien, komen de beide delen van je bovenkaak verder uit elkaar te staan. De druk die je hierbij voelt – soms ook in je neus – verdwijnt na een paar minuten vanzelf.
De periode dat je het sutuurexpansie-apparaat draagt, duurt vaak nog geen jaar. Meestal hoeft het al na een paar weken niet meer aangedraaid te worden. Je komt gedurende de ‘draaiperiode’ regelmatig bij ons langs.