Vul het inschrijfformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Schrijf je in
Blog

Volwassenen en een beugel

Mensen denken bij een beugel al snel aan pubers, maar we zien steeds meer volwassenen die voor een beugel kiezen. Een kwart van de volwassenen heeft er tegenwoordig één. En waarom ook niet? Je bent nooit te oud voor een beugel en een mooie glimlach. Dit betekent overigens niet dat de maatschappij ijdeler is geworden. De technieken zijn veranderd en er is veel meer mogelijk dan vroeger.

Waarom een beugel als volwassene?

Er zijn verschillende redenen waarom volwassenen op latere leeftijd alsnog besluiten een beugel te nemen. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Esthetiek: vroeger was het minder gebruikelijk om vanwege de esthetiek een beugelbehandeling te krijgen. Veel tandartsen vonden dit onzin. Toch is het gebit bepalend voor een verzorgd uiterlijk. Veel volwassenen gaan daarom toch nog voor rechtere tanden. Het kan ook voorkomen dat er een tand of kies getrokken is en een gat in het gebit heeft veroorzaakt. Met een beugel is dit gat te dichten.

Medisch: het is mogelijk dat de stand van het gebit lichamelijke klachten veroorzaakt zoals hoofd-, nek- en kaakpijn. Daarnaast kan het gebit door een ongeluk of ziekte zijn beschadigd dat is op te lossen met een beugel.

Beter onderhoud: rechtere tanden hebben als voordeel dat het gebit beter schoon is te houden. En een schoner gebit is een gezonder gebit.

Beweging in het gebit: niet alleen bij kinderen is het mogelijk dat tanden en kiezen verplaatsen. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met verschuivingen in het gebit. Als je altijd een recht gebit hebt gehad en dit verandert, dan is het goed mogelijk om dit te herstellen.

Het veranderen van de kaakstand bij volwassenen met een beugel is niet mogelijk. Hiervoor is een kaakoperatie nodig.

Waar moet je rekening mee houden bij orthodontie voor volwassenen?

Bij het plaatsen van een beugel is het belangrijk dat het gebit en tandvlees gezond is. Hoe gezonder het gebit, hoe beter de beugel zijn werk kan doen. Goed tandenpoetsen en flossen is hierin erg belangrijk. Het kan ook voorkomen dat een orthodontist je eerst langs de mondhygiënist of tandarts stuurt, om bijvoorbeeld gaatjes te vullen of het gebit te reinigen. Daarna kan de beugelbehandeling van start. Doe je dit niet, dan is het bijvoorbeeld mogelijk dat een ontsteking van het tandvlees verergert.

Wanneer je als volwassene besluit een beugelbehandeling te ondergaan, wordt deze vaak niet vergoed wordt door de verzekering. Het kan ook zijn dat de verzekering erg duur is. Dit zijn punten om bij stil te staan wanneer je overweegt om een beugel te nemen.

Soorten beugels voor volwassenen

De meest voorkomende reden voor een beugel bij volwassenen is de esthetiek. Volwassenen kiezen voor de beugelbehandeling dan ook vaak voor een bijna onzichtbare beugel. Opties hiervoor zijn:

Doorzichtige of witte brackets van keramisch materiaal. Deze zijn wel kwetsbaarder en duurder dan de metalen brackets.

Invisalign: een uitneembare beugel die bijna onzichtbaar is.

Lees hier meer over de verschillende soorten beugels en alternatieven.

Ben je boven de 18 en twijfel je over het nemen van een beugel? Je bent in ieder geval niet de enige en er zijn genoeg mogelijkheden. Ook mensen van boven de 60 besluiten nog om te beginnen met een beugelbehandeling. Een stralende glimlach is voor iedereen.

Maak nu een afspraak

Wil je graag bij Orthospecialist onder behandeling komen voor een beugel? Maak dan hier een afspraak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een eerste consult.